Voordrachten georganizeerd door

Werkgroep De Ronde Tafel(Data onder voorbehoud. Kijk best enkele dagen op voorhand of er niets gewijzigd is.)


Za. 26/5/2018, 20h: Marie-Thérèse Christians: Grafologie: wetenschap, kunst of magie?

Grafologie is een menswetenschap, de studie van de persoonlijkheid uitgaande van het handschrift.
De grafoloog heeft zowel het handschrift als de handtekening nodig om zeer uitgebreide informatie te kunnen geven over o.a. de persoonlijkheid, het karakter, de sociale omgang, de intelligentie en de werkkracht van een scriptor. Het handschrift evolueert naargelang de evolutie van de persoonlijkheid en kan dus aanzienlijke wijzigingen ondergaan in de loop der jaren.

Marie-Thérèse Christians (°Gent, 8/5/1943) studeerde na de Grieks-Latijnse voor tolk Frans-Italiaans en grafologie in Brussel. Sinds 40 jaar is ze zeer actief in de professionele grafologie. Ze stichtte het ondertussen internationaal befaamde Kantoor voor Grafologische Studies NV (gespecialiseerd in het realiseren van grafologische analyses voor bedrijven, selectiekantoren, headhunters alsook voor privé aanvragen, studiekeuze hogere studies, persoonlijke ontwikkeling, handschriften van voorouders (genealogie),...), is al 12 jaar ere-vice-voorzitster van de Vereniging van Belgische Beroepsgrafologen en sinds 2000 secretaris-generaal van ADEG (Association de Déontologie des Ecoles Européennes de Graphologie. Sinds 2002 is ze erkend als handschriftdeskundige door verschillende Rechtbanken. Ze is ook lid van de Raad van Bestuur van ABEX (Association des experts belges). Daarnaast is ze ook stichtend lid van de "Optimistenbond van het Koninkrijk België"... ja, dat bestaat blijkbaar!Za. 16/6/2018, 19h: Jaarlijks etentje

Japans wordt meer en meer populair, en dat hebben we nog niet geprobeerd met onze groep, dus...
afspraak bij:
"Tokyo Sushi", Brusselsesteenweg 277, 9090 Melle
Er is voldoende gratis parkeerplaats in de buurt (Kerkplein/Gemeenteplein) en het is 5 minuutjes lopen van het station van Melle.
Er kan van de kaart gekozen worden; ze hebben ook vegetarische en Thaise gerechten. En, bij goed weer kunnen we achteraan in de tuin zitten.

Reserveer liefst voor 13/6! --> koen@astrovdm.comZa. 23/6/2018, 20h: Koenraad Elst: De nieuwste ontwikkelingen in de ontstaansgeschiedenis van yoga

Het ontstaan van een verschijnsel zegt niet alles daarover, zoals men tijdens de eerste vlucht van de menswetenschappen in de 19de eeuw dacht, en nog meer in het premoderne wereldbeeld waarin veel van iemands echte of vermeende stamboom afhing. (En nóg meer bij de astrologen onder ons publiek, want zij leiden een heel mensenleven af uit iemands geboortemoment.) Juist in de geschiedenis van yoga zien we enkele belangrijke kantelmomenten, met de invoering van het wedergeboorte-aanvoelen en van het kuṇḍalinī-besef, die een groot verschil tussen voor en na gemaakt hebben. Ook de bekende Yoga Sūtra van Patañjali, vandaag overal hét standaardwerk over yoga, laat zich hier en daar lezen als een rechtzetting bij de toen bestaande kinderziekten van yoga.
Uit louter avontuurlijke drang om toch de bronnen van de Ganges te vinden, of althans de wortels van yoga, gaan we op zoek naar de oudste vermeldingen van yoga, herkenbare of vermomde. Die wortels bljken verrassend eenvoudig, ook daar waar we een overwoekering door primitieve misvattingen verwacht hadden. De wijzen uit de voortijd hadden het goed gezien!

Dr. Koenraad Elst studeerde Oriëntalistiek (formeel: “Oosterse Filologie en Geschiedenis”) en Wijsbegeerte aan de KUL, met nog een onderzoeksjaar Indiase wijsbegeerte aan de Hindoe-Universiteit te Benares/Vārāṇasī, en heeft het diploma Yogācārya van de Belgische Yogafederatie. Hij geniet in India een zekere bekendheid als schrijver over antieke en hedendaagse geschiedenis en de aan gang zijnde beschavingenstrijd.Za. 29/9/2018, 20h: Vincent Ongkowidjojo

(Onderwerp nog niet vastgelegd.)Za. 20/10/2018, 20h: Marcel De Cleene: In de lusthof van Venus. Afrodisiaca door de eeuwen heen.

(Meer uitleg volgt.)Za. 24/11/2018, 20h:

(Onderwerp nog niet vastgelegd.)Za. 15/12/2018, 20h: Martine Debaeke: mediumschap

(Meer uitleg volgt.)
Plaats voordrachten:
Indien niet anders aangegeven, hebben de voordrachten plaats om 20h
in de zaal van Gasthof 't Haeseveld,
Alfons Braeckmanlaan 430, 9040 Sint-Amandsberg (Gent).

Er is voldoende gratis parking vlak voor de deur.
Openbaar vervoer: bus 38 vanaf het Dampoortstation tot halte Achtendries, dan 5 min. lopen.
Opgelet: behalve enkele sobere versnaperingen zijn er geen maaltijden verkrijgbaar in dit etablissement.

Inkom:
Normaal, tenzij anders vermeld: 10 euro, leden 8 euro, steunleden gratis.