Voordrachten georganizeerd door

Werkgroep De Ronde Tafel(Data onder voorbehoud. Kijk best enkele dagen op voorhand of er niets gewijzigd is.)

OPGELET: NIEUWE VERGADERPLAATS!!!

De zaal van 't Vosken was mooi en gezellig gelegen in hartje Gent, maar de zichzelf zo fantastisch vindende burgemeester Daniël Termont en schepen Filip Watteeuw hebben er een erezaak van gemaakt om automobilisten tot het uiterste te pesten met waanzinnige immobiliteitsplannen en dito parkeertarieven.
Vandaar dat we het vanaf jan. 2017 op een andere plaats gaan proberen:

Gasthof 't Haeseveld, Alfons Braeckmanlaan 430, 9040 Sint-Amandsberg.

Gratis parkeerplaats zat!


Za. 21/1/2017, 20h: Koenraad Elst: "Na de islam"

Nadat we het de vorige maanden uitgebreid over de islam gehad hebben, is het nu tijd voor een ander, vernieuwend onderwerp. Het is genoeg geweest met die islam! Oriëntalist dr. Koenraad Elst buigt zich deze keer over de vraag: wat ná de islam? We stellen als Ronde Tafel immers belang in wetenschap, zelfs in randwetenschap, maar niet in bijgeloof; tenzij dan in de soms moeilijke weg naar buiten, weg uit het bijgeloof.
Velen zijn tegenwoordig wat gebiologeerd door de massaal opdringende islam, maar dat is nergens voor nodig. De evolutie in het godsdienstlandschap gaat namelijk niet in één richting. De gedempte klap die u regelmatig hoort, is die van de deur die door een muzelman achter zich dichtgeslagen wordt. Velen in Vlaanderen, vaak diezelfde velen, en ook de spreker, hebben de ontdekkingstocht naar de uitgang zelf meegemaakt, namelijk uit Onze Moeder de Heilige Kerk. Een vergelijking tussen de katholieke geloofsafval en de islamitische ridda, de "terugkeer (naar het heidendom)", dringt zich op. En vooral een blik in het leven na de bevrijding uit de mentale gevangenis van het geloof. Wat staat Mo en Aisja te wachten wanneer zij uit hun droom ontwaken?

De spreker is u allicht al bekend:
Koenraad Elst, °Leuven, 7 Aug. 1959
Dr. oriëntologie, lic. sinologie, lic. indologie, lic. filosofie
Engelstalige blog: koenraadelst.blogspot.com
NL webstek: www.koenraadelst.info
Artikels: independent.academia.edu/KElstZa. 18/2/2017, 20h: Marnix L'hoëst: Alchemie: middeleeuwse fabel of hedendaagse wetenschap

“Ik ben Anders, laat dat je niet doen schrikken.” (Paracelsus)
Al sinds de oudheid is de mens gefascineerd door de veranderende natuur. Dit heeft hem er toe aangezet om zelf te zoeken naar de essentie van natuur. Maar deze zoektocht heeft veel meer opgebracht dan wat hij kon vermoeden.
Elke cultuur heeft haar vorm van alchemie, maar in deze lezing wordt de focus voornamelijk gelegd op de Europese alchemie.
De Steen der Wijzen, het Levenselexir dat onsterfelijk maakt, het maken van Goud, de Smaragden Tafel,...
Een wandeling door de symboliek, de kennis en de wetenschap die verscholen zit in de alchemie. En in hoeverre heeft alchemie onze moderne wetenschappen beïnvloed?

Marnix L'hoëst, geboren in 1965, geeft, naast zijn rijke professionele carrière, lezingen over historische, esoterische en spirituele onderwerpen. Sinds zijn jeugdjaren was hij gefascineerd door de grote ridderordes, alchemie, en geheime genootschappen. Op negenentwintigjarige leeftijd werd hij ingewijd in een Brusselse loge, en ging er een wereld voor hem open. Door de jaren heen heeft hij een zeer diepgaande kennis opgebouwd over vrijmetselarij, alchemie en de tempeliers.Za. 25/3/2017, 20h: Peter Algoet: Geloof & ratio: hoe omgaan met drogredenen?

Wat beweert een gelovige eigenlijk wanneer hij iets over zijn geloof of over de waarheid zegt, en op welke manier kan je daar (als ongelovige) iets mee zijn of iets tegen inbrengen? Wat heeft "geloven" met "argumenteren" te maken? Is er eigenlijk een verband tussen geloof en waarheid? Kan je je eventueel wapenen tegen kromme (a)religieuze redeneringen of drogredenen? En zo ja, hoe dan wel?
In deze lezing gaan we in op enkele begrippen en praktijken van discussies over geloof en ongeloof, duiden we het verschil tussen argument en bewijs, geven we cases en voorbeelden van drogredenen en reiken we tips aan om gesprekken tussen gelovigen en ongelovigen vruchtbaarder te maken of te beslechten. En, wie weet, hebben we op het einde allemaal voldoende reden om in elk geval te geloven in… onszelf. Lezing met oefeningen, vragen en discussie uit het publiek.

Peter Algoet (°1959) heeft Engels, Duits en wijsbegeerte gestudeerd, geeft les en is erg filosofisch bezig, ook met kinderen. Meer over hem: www.toegepastefilosofie.beZa. 22/4/2017, 20h: Jos Vranckx: Geloof, homeopatie en placebo

Of we ziek worden of gezond blijven is niet alleen een kwestie van genetische factoren en levenswijze, maar hangt ook af van onze emoties. Kunnen positieve suggesties, vertrouwen, verwachting, hoop... werken als een krachtig geneesmiddel? Het placebo-effect blijkt verrassende mogelijkheden te hebben....
Jos Vranckx brengt in zijn lezing een overzicht van onderzoek, vragen en perspectieven.
Lees meer.

Jos Vranckx is voormalig gezondheidsjournalist van Gazet van Antwerpen en auteur van "Geloof als geneesmiddel. De vergeten factor X?".Za. 20/5/2017, 20h: Fons Wils: over droog brandbaar water en andere rariteiten

Fons Wils werkte decennia aan een nieuw theoretisch Model om het ontstaan van de wereld te verklaren. Een keer dat dat zijn voltooiing naderde, dacht hij het belangrijkste gehad te hebben, maar niets bleek minder waar. Er was nood aan experimentele confirmatie. Hij vroeg hulp aan enkele universiteiten maar die vonden dat nutteloos of te duur en waren heel creatief om de boot af te houden. Hij begon dan maar zelf te experimenteren en viel daarbij van de ene verbazing in de andere. Heel veel herhaalbare experimenten worden door de academische wetenschap genegeerd. Daar zijn allerlei redenen voor. De voornaamste is dat ze niet in hun kraam passen want ze spreken de bestaande wetenschap op allerlei fundamentele vlakken tegen.
Voor deze avond verhuist Fons een deel van zijn labo naar Gasthof ’t Haeseveld. Hij gaat het dan bijna niet hebben over zijn Model. We gaan voor de waarneming van fenomenen en veel minder of niet voor de verklaring ervan. Fons laat niet alleen beelden en films zien van apparaten die volgens de klassieke natuurkunde niet kunnen werken. Hij zal ook experimenteren terwijl we er bij zitten. Er gebeuren dan onverklaarbare dingen. Het wordt een demonstratie-avond die soms doet denken aan alchemie. Alleen maken we geen goud maar we kijken naar allerlei betoverende eigenschappen van water. Zo laat Fons water branden. De gevaarlijke dingen laat hij alleen op beelden zien, de minder gevaarlijke dingen demonstreert hij waar we bij zitten. Soms laat Fons iets exploderen maar hij kan het even goed laten imploderen. Best is om voor sommige experimenten oordopjes of een oorbeschermer bij te hebben en over een veiligheidsbril beschikken kan ook handig zijn. Het wordt gegarandeerd een knallende avond. En oh ja, je mag er alleen maar naar kijken maar aankomen alleen als Fons je daar de toelating voor geeft.

Als u dacht dat "de zolderkamerwetenschapper die revolutionaire ontdekkingen doet" een fenomeen was uit de 19de eeuw... Wel, ze zijn zeldzaam maar ze bestaan nog, en Fons Wils is er een van! Hij studeerde natuur- en geneeskunde en nog vanalles.Za. 17/6/2017, 20h: Joost Vanhove: het PAVA-bewustzijnsmodel

Joost Vanhove heeft 33 jaar ervaring in life-coaching en in het begeleiden van groepen. Samen met zijn vrouw, Dr. Els Van Hoogenbemt, is hij al 26 jaar lang de bezieler van Centrum GEA, een vormingscentrum waarin hij trainingen geeft in zelfontplooiing en bewustwording. In zijn onlangs verschenen boek De Spiegel van Helder Bewustzijn, stelt hij voor het eerst alle aspecten voor van het PAVA-bewustzijnsmodel.
Het PAVA-bewustzijnsmodelbevat de essentie van zijn ruime ervaring in het begeleiden van individuen en groepen met heel diverse levensvragen. Het is een synthese van diverse vormen van persoonlijke ontwikkeling en bewustwording (allerlei invalshoeken voor psychotherapie, coaching en zelfreflectie), oude spirituele tradities en inspirerende mensen die levenswijsheid demonstreren.
Niet alleen collega-lesgevers, -mentors en -coaches, maar ook pedagogen, leden van allerlei denktanks en maatschappijkritische meerwaardezoekers vinden de PAVA-methode baanbrekend en uniek doordat het heel wat kwaliteiten combineert in één duidelijk model: het is holistisch, veelzijdig en volledig, praktisch, efficiënt en toepasbaar voor iedereen en in elke situatie.
Het is een universele wegwijzer naar meer efficiëntie, tevredenheid, innerlijk leiderschap en zingeving. Niet alleen voor professionele begeleiders, maar ook voor elke gedreven meerwaardezoeker. Daardoor geeft het heel sterke aha belevingen, dikwijls al vanaf de eerste maal dat je er kennis mee maakt. Het boek is nu al een standaardwerk.

Na zijn master-opleiding in de taal- en letterkunde (1984) heeft Joost Vanhove zich gespecialiseerd in neuro- en psycholinguïstiek (Uppsala) en is hij werkzaam geweest aan de Universiteit van Gent (in de departementen Scandinavistiek en Kennisleer). Samen met zijn vrouw, Els Van Hoogenbemt, heeft hij 26 jaar geleden het training instituut Centrum GEA opgericht (erkend door de Vlaamse Overheid) waarin ze trainingen en workshops aanbieden op het vlak van bewustwording. Joost is ook coach (individuele – en partnerbegeleiding). Daarnaast werkt hij als gastdocent in scholen, als mentor voor leidinggevenden en als teamcoach voor organisaties. Hij is ook een van de pioniers die, in samenwerking met de VDAB, loopbaancoaching geeft. Intussen heeft hij 33 jaar ervaring als life-coach, psychotherapeut, mentor en trainer in zelfontplooiing. De voorbije 15 jaar heeft hij er zich op toegelegd om de essentie van zowel de hedendaagse methodes van zelfontplooiing als van oude tradities op het vlak van bewustwording samen te brengen in duidelijke modellen en praktisch processen voor zelfontplooiing. Zijn boeken "Het Gouden Geschenk" en "De Spiegel van Helder Bewustzijn" zijn daar de neerslag van. In deze boeken stelt hij respectievelijk zijn methode van Zelf-Integratie en het PAVA-bewustzijnsmodel voor. Daarmee heeft hij al velen geholpen om op alle terreinen van hun leven meer geluk, vreugde en zingeving te ervaren: zowel in hun relaties, in hun werk als in hun persoonlijke ontwikkeling.Za. 24/6/2017, 20h: Jaarlijks etentje
Plaats voordrachten:
Indien niet anders aangegeven, hebben de voordrachten plaats om 20h
in de zaal van Gasthof 't Haeseveld,
Alfons Braeckmanlaan 430, 9040 Sint-Amandsberg (Gent).

Er is voldoende gratis parking vlak voor de deur.
Openbaar vervoer: bus 38 vanaf het Dampoortstation tot halte Achtendries, dan 5 min. lopen.
Opgelet: behalve enkele sobere versnaperingen zijn er geen maaltijden verkrijgbaar in dit etablissement.

Inkom:
Normaal, tenzij anders vermeld: 10 euro, leden 8 euro, steunleden gratis.