Voordrachten georganizeerd door

Werkgroep De Ronde Tafel(Data onder voorbehoud. Kijk best enkele dagen op voorhand of er niets gewijzigd is.)


Za. 27/4/2019, 20h: Walter Faché: Onze omgeving bepaalt het welzijn en de gezondheid door het epigenetisch mechanisme

Onze gezondheid is totaal afhankelijk van onze omgevingsfactoren van buiten en binnen ons lichaam. De celmembranen ontvangen deze omgevingssignalen en sturen ze door naar onze genen. Deze kunnen tot een positieve of negatieve expressie komen en alles doorgeven aan het DNA. Het is dus snel mogelijk de eigen genen te veranderen en ze te reguleren. Wij hebben aldus ons eigen lot zelf in handen.
De genetische expressie of werking van onze genen begint steeds met een signaal buiten of binnen het lichaam. Deze signalen zoals gedachten, overtuigingen, ervaringen, gedragingen, keuzen maken, percepties, gevoelens, emoties, trauma’s, toxinen, bacteriën, virussen, temperatuur, voedsel, alcohol, negatieve of positieve leefwijzen … zijn epigenetische factoren die je zelf kan veranderen en jouw genetische expressie zelf bepalen. Genen worden aldus geactiveerd of gedeactiveerd via hun omgeving. Recent onderzoek toont aan dat ongeveer 90% van onze genen tot genetische expressie komen door de signalen vanuit onze omgeving.
De nieuwe epigenetica controleert onze genen niet van binnenuit van het DNA zelf, maar van de boodschappen vanuit de omgeving. Deze signalen zetten een mechanisme in werking, DNA-methylatie genoemd, die een gen kan aanzetten of uitzetten. Wij zijn aldus niet veroordeeld tot onze genen, die ons in een dogmatische keurslijf stoppen. Wij kunnen onze genetica wijzigen door de genen aan te zetten die wij willen en deze die wij niet willen uit te schakelen. Het Epigenoom Project dat in 2003 startte in Europa, toont het bestaan van zoveel miljoenen mogelijke epigenetische variaties in het menselijk genoom.
Besluit: Wij kunnen daardoor al het mogelijke doen om onze gezondheid te maximaliseren en de recepten van de dokter tot het minimum te herleiden. Ervaringen, gedragingen, emoties en overtuigingen activeren of deactiveren onze genen, waardoor ons denken, gedrag en vrije wil de genexpressie positief of negatief kunnen moduleren om gezondheid te optimaliseren en langer te leven.

Dr. Walter Faché is na een rijk gevulde loopbaan als orthomolekulair wetenschapper eigenlijk gepensioneerd, maar voor ons wil hij nog wel eens een lezing komen geven.

Plaats: Gasthof 't Haeseveld, Alfons Braeckmanlaan 430, 9040 Sint-Amandsberg (Gent)Za. 18/5/2019, 20h: René De Clercq: psycho-genealogie

(Meer uitleg volgt.)

Plaats: Gasthof 't Haeseveld, Alfons Braeckmanlaan 430, 9040 Sint-Amandsberg (Gent) LAATSTE KEER HIER!OPGELET!!! Wegens verbouwingen in "'t Haeseveld" kunnen we daar niet meer terecht vanaf juni 2019.
NIEUWE PLAATS: zaal "De nieuwe Admiraal", Dendermondsesteenweg 228, 9070 Destelbergen
Dit is net buiten het grondgebied van Gent, maar wel slechts op 9 minuutjes per bus 35 of 36 van het Dampoortstation, en er is voldoende gratis parking!
Helaas is de zaal in het weekend steeds bezet voor feesten, en moeten we dus op een weekdag vergaderen, vandaar dat het ons beter leek om een half uurtje vroeger te beginnen.

WOENSDAG 25/6/2019, 19h30: Koenraad Elst (onderwerp nog niet vastgelegd)
Plaats voordrachten:
Tot mei 2019 hebben de voordrachten plaats om 20h
in de zaal van Gasthof 't Haeseveld,
Alfons Braeckmanlaan 430, 9040 Sint-Amandsberg (Gent).

Er is voldoende gratis parking vlak voor de deur.
Openbaar vervoer: bus 38 vanaf het Dampoortstation tot halte Achtendries, dan 5 min. lopen.
Opgelet: behalve enkele sobere versnaperingen zijn er geen maaltijden verkrijgbaar in dit etablissement.

Inkom:
Normaal, tenzij anders vermeld: 10 euro, leden 8 euro, steunleden gratis.