Koen Van de moortel 8/5/2005
Faye Cossar zocht, in het kader van haar opleiding aan de universiteit van Bath Spa, naar "schorpioenkenmerken" in 18 stukjes levensverhaal van mensen van een welbepaalde leeftijd. Volgens de Zwitserse eminenties Huber moesten die daar zijn, en hoera, natuurlijk waren ze daar: er waren sterfgevallen, veranderingen van werk, enz.!
In de betere statistiekhandboeken gaat het welbekende verhaal de ronde van het Franse dorpje waar men gedurende jaren had bijgehouden hoeveel ooievaars er nestelden en hoeveel geboorten er waren. En wat bleek? Hoe meer ooievaars, hoe meer geboorten! Een statistisch signifikant verband! De moraal van dit verhaal is dan dat je altijd moet kritisch staan t.o.v. wat je vindt, d.w.z.:
Op mijn vraag hiernaar antwoordde zij dat ze daartoe geen tijd had gehad. Met dezelfde tijd en moeite had ze nochtans de opzet van haar onderzoekje veel kunnen verbeteren: neem bv. 18 verhaaltjes van willekeurige leeftijden (ontdaan van leeftijdsverradende informatie natuurlijk), en probeer daar het etiket "schorpioen", "ram", "kreeft" enz. op te plakken. Indien dat had geklopt met de Huber-theorie, had ze wellicht de eerste nobelprijs astrologie gewonnen!
Op de vragen naar de oorsprong van het simplistische systeempje om een leven op te delen volgens blokjes van 6 jaar met de "kleur" van de opeenvolgende dierenriemtekens, met dan op 72 jaar weer een begin, kon natuurlijk geen fatsoenlijk antwoord komen. "6 is nu eenmaal een speciaal getal,... komt veel voor in symboliek enz...". Tja, net als al die andere systemen zoals bv. de logaritmische tijdschaal van A.T.Mann, of alle progressie- en direktiesystemen met hun verschillende "tijdsleutels", is - mijns inziens - Hubers systeem inderdaad op absoluut niks substantieels gebaseerd.
Ik ben altijd blij als ik mensen zie die zich moeite getroosten om astrologisch onderzoek te doen, maar het doet me dikwijls pijn in het hart te moeten zeggen dat het voor niks geweest is; ook nu dus. Zulke publikaties doen ook geen goed aan de naam van de astrologie, want als dit zogezegd "onderzoek op universitair nivo" is, dan geef je de skeptici alleen maar meer stokken om mee te slaan.