Hiron u biografijama poznatih ličnosti

Hiron u biografijama poznatih ličnosti

Dragana Van de moortel-Ilić, D.F.Astrol.S. (c) 2005

Mnoge grane psihologije smatraju da su razni duhovni, emotivni ili intelektualni poremećaji posledica nepravilnog vaspitanja, iznenadnih nesrećnih događaja, problema u bližem okruženju u kom je neko odrastao i slično. Kao posledica takvog načina mišljenja nastale su mnoge terapije koje pokušavaju osobu da vrate u potreban balans i integrišu u svakodnevan život, i one sigurno nisu neispravne, o čemu svedoče brojni ljudi koji su posle uspešne terapije našli svoj mir.

Astrologija sa svojim učenjima i povezivanjem sa transpersonalnom psihologijom, ide korak dalje. Sa gledišta astrologije ne postoje greške i nesrećni slučajevi u razvoju jedne ličnosti, postoje samo uticaji koji nekada mogu biti veoma neprijatni i bolni, a koji su ušli u život da mu daju dublji smisao, da pomognu u procesu razvoja i sazrevanja. Astrološka simbolika nam uveliko pomaže da bolje shvatimo te procese te da prihvatimo i vrednujemo bolne faze kroz koje nekada prolazimo jer su upravo one te koje nam esencijalno pomažu da se ostvarimo u potpunosti.

Planetoid Hiron je relativno nov pojam u astrologiji pa je još uvek predmet dubokog izučavanja i mnogih interesovanja. Njegova simbolika rane koja postaje neisceljiva je veoma očigledna u životnim pričama osoba čije biografije su već jasno ispisane. Hiron ne mora uvek da se projektuje istim intezitetom i sigurno je to da je mnogima doneo lične isceliteljske taletne bez nekih većih životnih trauma, bavljenje klasičnom medicinom ili je jednostavno ostao u senci uticaja planeta koje su u horoskopu dominantnije od njega. Ipak, većinom se desi da, analizirajući položaj Hirona, aspekte koje pravi i kuću horoskopa kao pećinu u kojoj se krije, otkrivamo neverovatne životne priče koje u potpunosti odgovaraju simbolici Hironovog života. U primerima koji slede biće osvetljeni oni delovi života poznatih ličnosti koji su povezani za njihov lični bol koji je na kraju dao završnu tačku na njihove životne biografije.

Christopher Reeve, poznatiji kao Superman, imao je Hiron u Jarcu, u petoj kući, u kvadratu sa Suncem (vladaocem Ascendanta) i Merkurom u Vagi, koji osim ovog nisu imali ni jedan drugi od važnijih aspekata. Sa horoskopom koji ističe levu stranu horoskopa i Plutonom u Lavu na samom podznaku, neverovatnim akcijama i akrobacijama je, kao Superman, godinama zaustavljao dah ne samo dece već i mnogih odraslih. Karizmatičan i prodoran, sa pomenutom kombinacijom Hirona i Sunca, bio je pravi primer simbolike kentaura, sa jedne strane čoveka sa svim svojim vrlinama i slabostima a sa druge super osobe neverovatne moći, koga možemo uporediti sa prerijskim konjem koji ne zna za prepreke (simbolika donjeg dela tela kentaura).

Upravo ta njegova najveća moć, njegovo naizgled nepobedivo telo, bilo je pogođeno strelom umočenom u Hidrin otrov. 27. maja 1995. dok je vežbao uobičajeni skok sa konja uz saldo za “Virginia horse show”. Konj je iznenada pomerio glavu i Christopher je pao uz katastrofalne posledice i totalnu paralizu. Hiron na nebu se tada upravo bio približavao njegovom Suncu i delovalo je da je njegovoj životnoj priči došao kraj. Jedino duboka emotivna veza sa porodicom, koja mu je sve vreme pružala neizmernu podršku i ljubav (Hiron u petoj kući, mesto bola i mesto izlečenja), sprečila ga je da ne izvrši samoubistvo.

Kako je Hiron prešao preko njegovog Sunca, Christopher je shvatio da njegov oporavak zavisi samo od njega i počeo je snagom Supermana da se bori protiv zla koje je zadesilo njegovo telo i u roku od nekoliko godina, dok je Hiron prelazio preko planeta u 3. kući horoskopa, ne samo da je uspeo da dostigne 70% oporavka, već je i napisao knjigu “Nothing is impossible” (“Ništa nije nemoguće”). Snaga koju je nekad imalo njegovo telo je u toku cele njegove borbe velikim delom transformisana u snagu duha, pa je i sam izjavio: “Tvoje telo nije ono što ti jesi. Svest i duh nadvisuju telo.” Svoj identitet takođe pronalazi i u osnivanju fonda za podršku naučnih otkrića koja bi pomogla paralizovanima (Sunce u 2. kući kvadrat Hiron). U periodu kada je tranzitni Hiron prešao preko natalnog počeo je da dobija različite infekcije da bi preminuo 10. oktobra 2004.

Glumica iz filmova kojih se još uvek dobro sećamo, napr. “Deal M for murder” režisera Alfreda Hitchcocka, prelepa Grace Kelly, takođe nije bila otporna na Hironov bol. Za sve one koji se bar malo razumeju u astrologiju njen horoskop je primer horoskopa snova, tako harmoničan i prepun trigona i sekstila, sa samo nekoliko napetijih aspekata širokog orbisa. Njen život jeste bio nalikovao bajci. Od 1951. do 1956. snimila je mnogo veoma zapaženih filmova i po lepoti i talentu se uzdigla do nivoa zvezda, rame uz rame sa Marilyn Monroe, od koje je bila mnogo suptilnija ali ne manje popularna.

Naravno da su mnogi muški uzdisaji pratili njenu pojavu, pa ni princ Reinier od Monaka nije bio izuzetak. Za razliku od drugih, Reinier se u potpunosti uklopio u očekivanja njenog Severnog Mesečevog Čvora i Hirona u Biku u 7. kući te je na veoma konkretan i praktičan način tražio njenu ruku da bi se 19. i 20. aprila 1956. po celom svetu televizijski prenosilo takozvano venčanje stoleća. Prinčeve planete su se veoma lepo slagale sa njenim horoskopom: njegova Venera je pala na njenu konjunkciju Hirona i Čvora u 7. kući, njegovo Sunce i Merkur se našli u konjunkciji sa njenim Jupiterom a njegov Jupiter sa njenim planetama i Ascendantom u Škorpiji. U toku venčanja je Neptun stao na njenu Veneru i osim ljubavne bajke pred njenim očima nije bilo ničeg drugog, pa je istovremeni ulazak Hirona u 4. kuću horoskopa ostao potpuno nezapažen.

Tek posle nekog vremena, boraveći u ipak stranoj sredini, postavši majka troje dece, obavljajući dobrotvorne delatnosti i pojavljivajući se na javnim mestima kao uvažena princeza, ona je počela da oseća tamnu stranu delovanja Hirona u Biku u 7. kući i njegovu opoziciju sa Merkurom i Suncem. Ko je ona i koji je njen identitet, na osnovu čega se ispoljava i priznaje njena lična vrednost, gde je njena moć, pitanja su koja su polako počela da se nameću i prouzrokuju bol. Grace je bila presrećna i požrtvovana kao majka, njen muž je ucinio sve da je učini srećnom, no njena jaka prva kuća u Škorpiji je počinjala da pati za vremenom kada je ona sama postizala svoje uspehe. Kalup svakodnevice (malo zemlje u horoskopu, Hiron u Biku koji je preuzeo ulogu zemlje, očekivanja od strane muža) počeo je da biva preuzak za potrebe za nečim samo svojim koje je ona sa svom dubinom svog instinkta imala.

Kada je tranzitni Hiron ušao u njeno sedmo polje okidač je bio potegnut. Hitchcock pita Grace da ponovo zaigra u jednom od njenih fimova, na šta njoj srce ubrzano počinje da kuca, no njen suprug smatra da za jednu princezu, majku troje dece, nije dostojno da staje ispred kamera u ulozi glumice… Javnost (u ovom slučaju kroz svet filma) ili muž, bazična pitanja sedme kuće, bivaju ozbiljno uzdrmana unutar nje. Na kraju joj princ Reinier zabranjuje da ponovo glumi i ona se miri sa tim sa bolom shvatajući realnost situacije. Neposredno posle toga, 13. septembra 1982. Grace doživljava tešku saobraćajnu nesreću i narednog dana zauvek napušta ovaj svet.

Jedan od izumitelja kvantne mehanike, Werner Heisenberg, je imao Hiron u Jarcu u konjunkciji sa Marsom, koji je dalje pravio konjunkcije sa Saturnom i Jupiterom u trećem polju, gde se nalazila i Venera. U momentu kada je tranzitni Hiron iz 6. kuće počeo praviti inkonjunkciju sa njegovim natalnim Merkurom on je dobio teške probleme sa disanjem i otišao na neko vreme na jedno stenovito ostrvo (simbolika Hirona u Jarcu) da se oporavi. U momentu kada je inkonjunkcija bila egzaktna, probudio se u toku noći sa jasnom vizijom svog principa (izražena 3. kuća u Jarcu) neodređenosti (opozicija Hirona i Neptuna), koji je nastao kao prelazak is stanja fizičke bolesti na više duhovno stanje, što je sve vezano za simboliku Hirona. Werner je sam izjavio: “Imao sam osećaj da sam kroz površinu fenomena atoma gledao nepoznat, predivan enerijer, i skoro mi se zavrtelo u glavi zbog spoznaje da sada mogu posedovati ovo bogatstvo matematičkih struktura koje je tako darežljivo bilo prosuto pred mene.”

U toku narednog perioda, dok je Hiron drugi put pravio inkonjunkciju sa njegovim Merkurom, on je teoretski završio svoju teoriju uz stalnu dopisku sa svojim kolegama (treća kuća) da bi pri poslednjoj inkonjukciji teroriji dao ime “Heisenbergov princip neodređenosti”.

“Bog se ne igra kockom!” uzvikivao je ekcentrični Albert Einstein duboko se ne slažući sa Heisenbergovom teorijom, iako je kasnije dokazano da je on i sam kroz teorije stimulisane emisije svetlosti postavio osnove izgradnje lasera, koji se bazira na prethodno pomenutim principima neodređenosti. Možda je Heizenberg iritirao Einsteina iz jednostavnog razloga jer su njegove planete u Jarcu kvadrirale Albertove planete u Ovnu pri čemu je Wernerov Hiron pravio egzaktan kvadrat sa Einsteinovim Merkurom i Saturnom, ko zna.

Einsteinov Hiron se nalazi u njegovom 11. polju, u konjunkciji sa Neptunom, koji je vladalac njegovog Sunca. Svima nam je veoma dobro poznato kakav je zaljubljenik mira i opšteg dobra je on bio. Sam je izjavio: “Moj strasni interes za socijalnu pravdu i socijalne odgovornosti stajao je uvek u čudnom kontrastu sa izraženim nedostatkom želje za direktnim udruživanjem sa ljudima.” Rado je radio sam, no nipošto nije bio nezainteresovan za burna politička dešavanja pre i u toku drugog svetskog rata.

U momentu kada je tranzitni Hiron prešao preko njegovog Ascendenta a tranzitni Saturn se probližio njegovom natalnom Hironu, saznavši da se naučnici nacističke Nemačke spremaju da naprave nuklearnu bombu i upotrebe je u svoje političke svrhe, osećao je ličnu odgovornost da o tome obavesti američkog predsednika Roosevelta. 2. avgusta 1939. šalje mu pismo u kome kaže kako je neophodno da Amerika investira u svoju odbranu, ne sluteći da će možda baš to pismo biti podsticaj da se na američkom tlu ne samo napravi nego i 1945. primeni to razorno oružje koje je, kakav paradoks, teoretski zasnovano na njegovom pronalasku spone između materije i energije.

Aprila 1945, kada je već izvesno da Amerika nije naivna što se tiče nuklearnog oružja, Einstein ponovo piše Rooseveltu pokušavajući da utiče da se izbegne katastrofa. Tranzitni Saturn se približava njegovom Ascendentu a tranzitni Neptun i Hiron idu ka inkonjunkciji sa njegovim natalnim Neptunom i Hironom i on oseća da mora nesto da učini (Saturn ka Ascendentu) a istovremeno shvata da je politička situacija potpuno izvan njegovog uticaja (inkonjunkcija Neptuna) sto u njemu stvara paniku i bol (kontakti sa Hironom). Kada se tranzitni Saturn našao u njegovom prvom polju tragične bombe su bile bačene i on je znao da je potpuno blokiran da učini bilo kakvu akciju u vezi toga. Ironično, dogodilo se ono što nigde u njegovim idejama nije postojalo i što je ostavilo neizlečivu ranu u njegovim sećanjima: njegovo ime je zapisano među tvorcima atomskog naoružanja (Hiron konjunkcija Neptun, vladalac Sunca).

Postoji naučnik koji je bio oprezniji kada se tiče zloupotrebe njegovih otkrića za vojne svrhe, koji je mnoge projekte ostavio nedovršenim jer je znao da nivo ljudske svesti nije bio spreman za njih. Naravno, reč je o geniju iz naših krajeva, Nikoli Tesli. No, strela sa Hidrinim otrovom ni njega nije promašila.

Tesla je imao Hiron u desetoj kući u sazvežđu Vodolije, u inkonjunkiciji sa natalnim Saturnom i kvadratu sa Plutonom na Ascendentu. Sam Pluton na Asc. je doprineo da su ga se mnogi plašili, pre svega jer genijalnost njegovog uma nisu mogli da dokuče a on je neobičnim spoljašnjim izgledom, klasičnom garderobom sa šeširom i rukavicama, doprinosio pravljenju distance. Hiron iz 10. kuće je učinio da su ljudi od autoriteta ozbiljno ugrozili njegovo mesto pod Suncem, konstantno pokušavajući da obezvrede njega i njegov rad tako da i dan danas on nije dovoljno cenjen i poznat iako su njegovi izumi daleko iznad onih koji su prisvojili njegovo mesto.

Edison je sigurno jedan od priznatih autoriteta koji je Teslu povredio i ponizio (Hiron u 10.). Tesla se 1884. preselio u Ameriku i odmah počeo da radi za Edisona, koji mu je obećao 50 000 dolara ako reši probleme u konstrukciji njegovog DC generatora. U toku šest meseci Nikola je svojski radio i ne samo rešio zadate probleme već i dao originalna rešenja za automatsku kontrolu. Kada je zatražio obećan novac, Edison mu se samo iscerio u lice i rekao: “Tesla, vi ne razumete američki humor”. Cela priča se dešava u periodu kada Tesli Saturn izlazi iz druge kuće horoskopa, a Hiron ulazi u istu, krajem 1884. (Hiron u drugoj kući, bolno obezvređivanje njega i njegovog rada).

Neposredno posle toga, dok je Hiron prolazio kroz njegovo drugo polje, Westinghouse obećava Tesli ogroman novac ako uradi projekte za njega. Saradnja počinje izvanredno, no Westingouse stiže do bankrota i Tesla, videvši da on nije želeo da ga prevari, u ime prijateljstva cepa ugovore i ništa ne traži od njega (transformacija vrednosti, Hiron je simbolično umro da bi se oslobodio bola, u ovom slučaju Tesla shvata da je prijateljstvo važnije nego novac pa očekivanja u vezi finansija “umiru” da bi ostale više, duhovne vrednosti, u ovom slučaju poštovanje poštenog čoveka)..

Druga i osma kuća Teslinog horoskopa, odnosno njihove dimenzije koje su vezane za novac, očigledno su bile veoma osetljive na prolaz Hirona. U periodu dok je Hiron prolazio kroz 8. polje, 1900., Morgan je želeo da investira 150 000 dolara za izgradnju bežičnog emisionog tornja, koji je Tesla u potpunosti osmislio i skoro izgradio, no zbog političkih neslaganja on nikada nije bio završen i Tesla novac nikada nije dobio.

1915. predlog da Tesla zajedno sa Edisonom dobije Nobelovu nagradu biva odbijen. U tom momentu su tranzitni Saturn i Pluton bili u konjunkciji sa natalnim Saturnom i inkonjunkciji sa natalnim Hironom: nepriznavanje njegovih dostignuća na dovoljno visokom nivou. 1917. je dobio Edisonovu medalju za najveća dostignuća u fizici u Americi, što je takođe bilo pomalo ponižavajuće jer ga je isti Edison celog života omalovažavao i istiskao sa scene priznatih naučnika.